Grøntløftet 2025 er i gang
– Hele grøntnæringen samles for å inspirere til mer frukt og grønt på tallerkenen
Startskuddet for Grøntløftet 2025
I dag, på OFGs fagdag i Bjørvika, gikk startskuddet for Grøntløftet 2025 – et ambisiøst samarbeid som forener hele grøntnæringen i Norge for å få forbrukerne til å spise mer frukt og grønt. Med rundt 20 norske bedrifter og organisasjoner ombord er målet å skape en betydelig endring i kostholdsvaner.
– Ambisjonene for Grøntløftet er skyhøye. Vi er stolte av å vise hvordan en samlet grøntnæring med koordinerte markedsføringstiltak skal inspirere norske forbrukere til å velge mer frukt og grønt til alle måltider i 2025, sier Silje Thoresen Tandberg, leder for kommunikasjon og marked i OFG.
Politisk støtte til initiativet
Landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen og statssekretær Usman Ahmad Mushtaq fra Helse- og omsorgsdepartementet deltok i diskusjonen på fagdagen og understreket viktigheten av Grøntløftet.
– Regjeringens mål er å øke norsk produksjon av frukt og grønt. Gode, trygge råvarer og mer frukt og grønt er positivt for folkehelsen. Vi har et sterkt fagmiljø i Norge, og slike arrangementer bidrar til videreutvikling av det, sier Sandtrøen.
– Jeg heier på Grøntløftet og gleder meg til å følge arbeidet videre. Å spise mer frukt og grønt har stor betydning for helsa til folk, og vi er avhengige av at hele bransjen bidrar for å få dette til, legger Mushtaq til.
Nyt Norge spiller en viktig rolle
Anne Mette Johnsen, konstituert administrerende direktør i Stiftelsen Norsk Mat, forteller at Nyt Norge er en sentral del av kampanjene og gjør det enklere for forbrukerne å finne norske grønnsaker og frukt i butikkhyllene.
– Vi er ambisiøse i Grøntløftet, og det skal vi være. Dette samarbeidet i hele verdikjeden for frukt og grønt er unikt og svært spennende å være en del av, avslutter Johnsen.
Hva er Grøntløftet?
Grøntløftet er en nasjonal satsning for å øke forbruket av frukt, grønnsaker, bær og poteter i Norge, samtidig som andelen norskproduserte varer økes. Hovedmålene er:
Øke norskandelen i kategorien til 60 % innen 2035 gjennom etterspørselsdrevet vekst for norsk grønt, frukt og bær.
Påvirke forbrukere gjennom effektiv kommunikasjon til å velge mer norsk grønt i butikk.
Styrke selvforsyningsgraden ved å øke etterspørselen etter norskproduserte varer.
Bidra til bedre folkehelse i tråd med de nye kostrådene – minst 5, helst 8 om dagen.
Kampanjer i 2025
Gjennom 2025 vil kampanjene intensiveres når den norske sesongen starter rundt St. Hans, og igjen ved sommerens slutt når hverdagen med matpakker, skole og jobb vender tilbake. Samarbeidet er koordinert med andre aktører i grøntnæringen for å skape mest mulig oppmerksomhet og fokus rundt inntaket av frukt og grønt i hverdagslivet.
Disse er med:
Norgesgruppen, Coop, Reitan Convenience, Bama/Bare, Norges Gartnerforbund, MerEnn, Gartnerhallen, Rema, Norges Bondelag, Studentsamskipnaden i Oslo, Oda, Norsk Bonde- og Småbrukarlag, GPS, Landbrukets Økoløft, Grønne Folk, Hoff, Servicegrossistene, Framtiden i våre hender og Coor.